Prosjektbeskrivelse – Styrking av rammevilkår for fergeavløsningsprosjekt

Todalsfjordprosjektet AS har tidligere omtalt initiativet som har som mål å styrke de sentrale rammevilkårene for fergeavløsningsprosjekt. Initiativet og arbeidet har fått støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune.

Prosjektbeskrivelse

Innledning

Det skapes store verdier langs kysten i Norge. En av barrierene for økt verdiskaping er alle fergesambandene som utgjør store flaskehalser for næringstransport, utveksling og rekruttering av arbeidskraft og som begrenser størrelsen på bo- og arbeidsmarkedsregionene.

Som en konsekvens av dette er det planlagt mange fergeavløsningsprosjekt i landet. Mange av fergeavløsningsprosjektene er krevende når det gjelder teknologiske løsninger for fjordkryssingene og dermed også svært kostnadskrevende.

Fylkeskommunale fergeavløsningsprosjekt har en sammensatt finansiering. Her kan nevnes:

  • Bompengefinansiering
  • Fergeavløsningsmidler
  • Momskompensasjonsordningen
  • Fylkeskommunenes investeringsbudsjett
  • Økonomiske bidrag fra andre

Todalsfjordprosjektet AS, som er et prioritert fergeavløsningsprosjekt i Møre og Romsdal, har tatt initiativ til et koordinert arbeid for å styrke rammevilkårene for fergeavløsningsprosjekt. Styret vedtok i styremøte 25.11.24 følgende:

«Styret i Todalsfjordprosjektet AS ber daglig leder, sammen med styreleder, utarbeide en prosjektbeskrivelse for et arbeid som har som mål å styrke de sentrale rammevilkårene for fergeavløsningsprosjekt. Prosjektbeskrivelsen skal danne grunnlag for en søknad til Møre og Romsdal fylkeskommune hvor man ber om tilslutning og økonomisk støtte til initiativet». 

Fylkesutvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune har vedtatt å støtte initiativet, inkludert finansiering av en forstudie.  

Hovedmål

Styrke de sentrale rammevilkårene for fergeavløsningsprosjekt.

Det er særlig de sentrale rammevilkårene som lengde på bompengeperiode og styrking/innretning av fergeavløsningsordningen for fylkesvegferger man kan ha mulighet til å påvirke. Det er også grunn til å se nærmere på om det kan være andre tiltak som kan styrke finansieringen av fergeavløsningsprosjekt.

Det vil være lønnsomt for sentrale myndigheter å styrke rammevilkårene for fergeavløsningsprosjekt, fordi det å erstatte flere av dagens fergesamband med døgnåpne veger vil bidra til økt verdiskaping gjennom blant annet økt fastlandseksport langs kysten. Alternativet til ikke å realisere fergeavløsningsprosjekt er ferge til evig tid og de ulempene det innebærer.

Det er også et poeng at flere fergeavløsningsprosjekt vil styrke beredskapsevnen langs kysten i den forstand at man får døgnåpne veistrekninger blant annet med tanke på blålysetatene, transport av kritisk materiell og personell ved ulike hendelser.

Flere fylkeskommuner har allerede erstattet fergestrekninger med el-ferger, andre planlegger å innføre el-ferger. På de fergestrekningene hvor fergeavløsningsprosjekt er planlagt, vil en realisering innebære at fergestrekninger som allerede er elektrifisert, eller planlagt elektrifisert, medføre spart strøm og sparte investeringskostnader til elektrifisering, inkl. nettutbygging.  

Å styrke rammevilkårene for fergeavløsningsprosjekt slik at flere fergeavløsningsprosjekt kan realiseres, er derfor både målrettet distrikts- og næringspolitikk og en styrking av beredskapsevnen.

Det har tidligere vært gjort sporadiske forsøk for å bedre rammevilkårene for fergeavløsningsprosjekt. Disse forsøkene har vært lite samordnet og formalisert, og har dermed ikke ført fram i stor nok grad.

Skal man lykkes i å nå hovedmålet, må man arbeide strategisk og politisk opp mot sentrale myndigheter. Det vil være av stor betydning å få en samlet kraft bak arbeidet fra flest mulig av de aktuelle fylkeskommunale fergeavløsningsprosjektene i landet, inkludert administrativt og politisk engasjement og innsats fra de aktuelle fylkeskommunene. KS regionalt og nasjonalt vil også være viktige samarbeidspartnere i et slikt arbeid.

Todalsfjordprosjektet AS mener tidspunktet for å sette i gang et slikt arbeid er svært godt i og med at det er stortingsvalg i september. Erfaringsvis vet man at de ulike partiene er opptatt av å utforme politikk som bidrar til næringsutvikling, økt verdiskaping og en styrket beredskapsevne.

Det å styrke rammevilkårene for fergeavløsningsprosjekt vil være en aktuell og relevant politisk sak å lansere i oppkjøringen i valgkampen fram mot stortingsvalget. Dersom vi lykkes i arbeidet, vil forhåpentligvis flere politiske parti gi lovnader om å styrke rammevilkårene for fergeavløsningsprosjekt, for i neste runde å iverksette politikken.

Todalsfjordprosjektet AS ser for seg et arbeid i to faser gjennom en forstudie og et hovedprosjekt.

Forstudie

Todalsfjordprosjektet AS tilbyr seg å kartlegge hvor mange og hvilke fylkeskommunale fergeavløsningsprosjekt som planlegges i landet, samt kartlegge interessen i de aktuelle prosjektene, fylkeskommunene og KS for å sette i gang et felles utrednings- og påvirkningsarbeid mtp. å styrke de sentrale rammevilkårene.

Aktiviteter i forstudien

  • Kartlegge og kontakte alle planlagte fylkeskommunale fergeavløsningsprosjekt i landet.
  • Kontakte politisk og administrativ ledelse i de aktuelle fylkeskommune.
  • Kontakte KS regionalt (i de aktuelle fylkene) og nasjonalt.
  • Samle aktørene til egne digitale møter i de respektive fylkene.
  • Etter gjennomføring av kulepunktene over, arrangere felles møter (digitalt/fysisk) for å avklare samlet interesse for å gå over i et hovedprosjekt.  

Omfang

Todalsfjordprosjektet AS ser for seg å kunne gjennomføre forstudien i løpet av februar/mars 2025.

Organisering og ressurser

Todalsfjordprosjektet AS ved daglig leder Tove-Lise Torve og styreleder Per Ove Nydal vil være ressursene selskapet tilbyr i arbeidet.

Tove-Lise Torve har lang politisk erfaring fra alle tre forvaltningsnivå (ordfører, stortingsrepresentant og fylkesordfører). Torve har et stort tverrpolitisk nettverk i landets fylkeskommuner, samt på storting og i regjering. I tillegg kjenner hun KS-organisasjonen godt.

Per Ove Nydal har lang erfaring innenfor samferdselsområdet gjennom ulike leder- og rådgiverroller, blant annet fra Vegdirektoratet, Statens Vegvesen og samferdselsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune. Nydal hadde også en rolle i planleggingsarbeidet i det store fergeavløsningsprosjektet Nordøyvegen i Møre og Romsdal (ferdigstilt i 2022). Nydal har et stort faglig nettverk som vil komme til nytte i arbeidet.

Eventuelt hovedprosjekt

Er det etter forstudien interesse for å gå videre i et hovedprosjekt, vil det være naturlig å sette ned ei prosjektgruppe bestående av fagfolk, sentrale fylkespolitikere og aktuelle representanter fra fergeavløsningsprosjektene som tar arbeidet videre.

Et hovedprosjekt skal utrede og komme med konkrete forslag til hvordan man kan styrke rammevilkårene for fergeavløsningsprosjekt, samt lage en plan for, og gjennomføre et påvirkningsarbeid overfor sentrale myndigheter (regjering og storting).

Hovedprosjektet bør være avsluttet senest i løpet av månedsskiftet mai/juni for å kunne brukes aktivt inn i valgkampen fram mot stortingsvalget.

Dersom man velger å gå videre med et hovedprosjekt, stiller Todalsfjordprosjektet AS seg til disposisjon i en koordinatorrolle for arbeidet dersom det er ønskelig.